Bio

A FreeFest-et azért hoztuk össze, hogy megmutassuk, a szintér képes összefogni, hogy megszervezze és lebonyolítsa a saját fesztiválját, és így eltöltsünk együtt egy kellemes hétvégét. A zenei programok mellett fontosnak tartjuk, hogy a közönséget és civil szervezeteket ismertessük meg egymással (állat - környezetvédelem, drog prevenció, közösségi rádiózás stb.). Nem kívánunk részt venni a zenei ipar üzleti világában, számunkra az emberi értékek, barátságok fontosabbak az anyagiaknál. A fellépőktől kezdve, a szervezőkön át, mindenki társadalmi munkában dolgozik azon, hogy létrejöhessen a buli, és zökkenőmentesen menjen minden. Ez egy nagy baráti összejövetel, egy nagy házibuli! Az inspiráció!

A '90-es évek közepén Sóskút, Tárnok térségében élt pár fanatikus srác, akik Imre Gergő vezetésével (Infúzió, KA Antisocial Project) évről évre megszervezte, hogy egy-egy nyári hétvégét baráti zenekarok nomád körülmények között egymást szórakoztatására zenélve eltöltsenek. A hatodik évre a baráti szalonnasütésből egy ~300 főt vonzó fesztivál lett, amik rendszeres résztvevői voltunk. Sajnos a hatóságok, és a rendezők nem tudtak megállapodni, így már nem került sor a folytatásra. Ezzel a történettel párhozamosan, majd később több underground kezdeményezés futott (Új Hullám Fesztivál, Independent Fest, Vörös Yuk tábor stb.), amik nagyrészt gazdasági okok miatt mára már nem működnek. A nagyobb hazai fesztiválokról szépen lassan kiszorultak a punk, hardcore zenekarok, és a mi a legfontosabb, a közönségünk az éltető közeg! 2005-ben nyári fesztivál nélkül találta magát mind a közönség, mind a zenekarok. Mint mindig, most is kézenfekvő volt, hogy ha nem tetszik valami, akkor vegyük a kezünkbe a dolgokat (Do It Yourself).

Az első jamboree-t Százhalombattán a Csónakház kempingjében szerveztük meg. Bár a szervezés helyett találóbb a koordináció, mert szinte mindenki egyből melléállt az ügynek, és aktív résztvevőjévé vált. Itt nem voltak, nincsenek vezetők, csak feladatok, amiket meg kellett oldani. Mindenki ott segített, ahol a legjobban tudott. {Keksz} segítségével elkészült a honlapunk. Mind a külföldi (belga, francia, német, osztrák, szlovák, szlovén, és vajdasági zenekarok összesen tizenegyen), mind a hazai zenekarok (a teljesség igénye nélkül Böiler, Silver Shine, Hold X True, Liberal Youth, Semmi Komoly, Barackca, tHE sNOBS) örömmel fogadták a meghívást, és vettek részt saját költségükön. Szint úgy a meghívott civil szervezetek (pl.: {FAUNA Egyesület}, {Levegő Munkacsoport}). A koncerteket interneten élőben is lehetett követni a {Fiksz Rádió} segítségével. A közönség nagy száma, és az összefogás mértéke bebizonyította, hogy szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre. Ez alatt a három nap alatt a közönség, zenészek, koordinátorok eggyé váltak, bár mindig is egyek voltunk, és hazafelé mindenki sajátjának érezte a FreeFest-et.

Ez az éltető közeg, ami természetesé tette, hogy 2006-ban ismét megrendezésre kerüljön a fesztivál. A korábbi helyszín a kemping tulajdonosa, és az önkormányzat egyéb csatározásai miatt változott. Az új helyszín Budapest-Csepel lett, ahol a Csepel-Schwin befogadott a Skate park-jába. Extrém hétvége, az extrém környezetben! Az előző évhez hasonlóan a koncepció, és a lebonyolítás változatlan maradt, de nőtt a társadalmi munkába bekapcsolódó személyek száma. Mivel Juhász Misinek a '80-as évek Total fesztivál szellemi atyjának (egri Másklub, EGAL Klub) és Rupaszov Tamásnak (a későbbi Total fesztiválok szervezője, Trottel Rec.) megtetszett a 2005-ös kezdeményezésünk, és egyben a korábbi sorozat új kori folytatását látták a FreeFest megkapja a Total alcímet. Ennek fényében minden napra a fiatal zenekarok mellett a '80-as évek legendás zenekarai vállalják el a fellépést (CPg, Tizedes meg a többiek, és csak a FreeFest-en való fellépést vállaló Lenin krt.). A nagy öregek mellett lengyel részvétellel is bővült a fellépők sora.

2007-2008-ban Lajosmizsén a Zenélő tanyán buliztunk egy jó, majd 2009-2010-ben a Komáromban a Csillag Erődben vártunk Benneteket. A szűkös anyagi lehetőségeink és a megváltozott törvényi háttér miatt az idei Free Fest megrendezése veszélybe került. Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a hátráltató tényezők ellenére még is összejöjjön a buli, amit 2011.07.15-16-án Budapesten a Dürer Kert fogadott be.

A célok, elképzelések, álmok változatlanok maradtak!